Senin, 09 November 2015

Cara Peluh Kurang - 5 Cara Top Untuk Penyembuhan Badan Berpeluh Masalah berlebihan anda

Cara Peluh Kurang - 5 Cara Top Untuk Penyembuhan Badan Berpeluh Masalah berlebihan anda

Adakah anda mengalami masalah berpeluh badan yang berlebihan? Jika demikian, tidak berputus asa; apa yang diperlukan daripada anda adalah untuk mengetahui cara-cara yang betul untuk menyembuhkan masalah peluh berlebihan dan meningkatkan keseluruhan kesejahteraan anda. Terdapat banyak cara di mana anda boleh mengatasi masalah berpeluh anda tetapi langkah pertama adalah untuk mengekalkan kebersihan badan yang betul. Ini akan meningkatkan peluh berlebihan anda dan pada masa yang sama membolehkan anda untuk mengatasi masalah yang berkaitan seperti bau badan.

Petua yang berikut dapat membantu untuk menyembuhkan masalah berpeluh anda:

Kebersihan diri Badan

Anda perlu mengambil penjagaan yang betul badan anda. Mengambil mandi biasa, sekurang-kurangnya dua kali dalam sehari, pada waktu pagi dan petang. Pilihan ini akan mengurangkan jumlah peluh anda dan membuat anda bau manis terutamanya jika anda menggunakan sabun wangi. Sentiasa memangkas atau mencukur ketiak dan rambut kemaluan, kerana mereka cenderung untuk menyimpan kuman dan bau jika mereka terlalu lebat. Jadikan ia satu tabiat untuk memakai pakaian yang bersih dan longgar untuk membolehkan udara untuk mengedarkan di seluruh badan anda.

Antiperspirants dan Deodoran

Anda perlu menggunakan antiperspirants dan deodoran untuk mengawal bau badan anda. Kebanyakan mereka mengandungi aluminium klorida yang berguna untuk mengawal peluh badan. Untuk lebih berkesan, periksa tahap kepekatan aluminium klorida sebagai tahap kepekatan yang sangat tinggi diperlukan untuk peluh berlebihan. Mereka yang baik untuk mengawal peluh dan bau badan dan boleh bertahan sepanjang hari jika digunakan dengan betul kepada badan, tetapi anda perlu sedar bahawa mereka juga boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Ubat-ubatan

Terdapat ubat-ubatan tertentu yang boleh membantu untuk mengawal peluh badan yang berlebihan. Ia termasuk Ditropan yang boleh ditadbir secara lisan. Ubat-ubatan ini adalah berkesan dalam merawat peluh berlebihan tetapi anda perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat dan preskripsi. Anda juga perlu menyedari kesan sampingan yang mungkin berkaitan dengan mereka.

Sumphathectomy

Prosedur ini adalah satu lagi penawar untuk masalah berpeluh badan yang berlebihan. Ia melibatkan menebang saraf sistemik yang mencetuskan peluh berlebihan di dalam badan. Ia biasanya digunakan dalam rawatan hiperhidrosis palmar atau kelapa berpeluh, satu keadaan di mana tapak tangan sentiasa berpeluh begitu banyak.

Pembedahan

Ini adalah pilihan yang cepat untuk mengubati berpeluh badan yang berlebihan. Ia biasanya melibatkan mengeluarkan kelenjar peluh di beberapa bahagian badan. Prosedur ini adalah cepat dan berkesan tetapi kadang-kadang ia boleh disertai dengan kesan sampingan yang dikenali sebagai berpeluh pampasan. Ini merujuk kepada peluh berlebihan di belakang, paha dan kaki.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar